Εφελκυόμενες κατασκευές (tensile structures) ονομάζονται οι κατασκευές με στοιχεία που φέρουν μόνο εφελκυστικές τάσεις. Πρόκειται για εύκαμπτες, ελαφριές και βαριές κατασκευές.

Υλικά κατασκευής – Τρόποι στήριξης

Τέτοιες δομές μπορούν να χρησιμοποιήσουνε μια ευρεία γκάμα εξελιγμένων υλικών επικάλυψης τα οποία είναι πυρίμαχα συνθετικά υφάσματα όπως PVC-PVDF, PTFE, ETFE και άλλα ελαφριά υλικά όπως HDPE, PVC διάτρητο. Η στήριξη αυτών των κατασκευών μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μεταλλικές κολώνες και διάφορες άλλες μεταλλικές βάσεις στήριξης

Σχεδιασμός και υλοποίηση

Για να προσδιοριστεί το ακριβές σχήμα μιας κατασκευής κάθε σχέδιο περνά μέσα από μια αυστηρή διαδικασία, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα πακέτα λογισμικού και το πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε τις ιδέες σας σε 3D σχέδια, να προσφέρουμε εξατομικευμένες λύσεις και να δημιουργήσουμε κατασκευές που εντυπωσιάζουν για τον άψογο σχεδιασμό τους, τη λειτουργικότητα και την άριστη ποιότητα των υλικών τους.

Πεδία εφαρμογής

Οι εφελκυόμενες κατασκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν σύστημα σκίασης αντικαθιστώντας τις συμβατικού τύπου τέντες. Υπάρχει πληθώρα εφαρμογών π.χ. σε αίθρια, στάδια, σκίαση για χώρους ξενοδοχείων, μπαρ, εστιατόρια, πάρκα και ανοιχτούς χώρους.

Πλεονεκτήματα

Πλεονεκτήματα μιας τέτοιας δομής είναι η ικανότητα διαμόρφωσης και κατασκευής του υφάσματος έτσι ώστε να αναδεικνύει το προφίλ και την αισθητική μιας κατασκευής. Δημιουργεί ρεύματα μεταφοράς θερμότητας που μειώνουν σημαντικά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης απαιτεί λιγότερη συντήρηση από ότι οι στέγες από γυαλί ή πολυκαρβονικό.